Geschiedenis van de kerstslinger

Written by writer on . Posted in Kerstguirlande

Kerstmis heeft eindeloze gebruiken en rituelen. Het wordt met pracht en praal over de hele wereld gevierd en de eeuwenoude gebruiken worden herinnerd. Kerstguirlandes zijn een intrinsiek onderdeel van de kerstfestiviteiten. Kerstguirlandes worden niet alleen gebruikt om kerstbomen mee te versieren, ze worden ook gebruikt als decoratie voor in het hele huis. Kerstguirlandes kunnen opgehangen aan het plafond, ze kunnen om een boom gehangen worden of over een toonbank of tafel gedrapeerd worden. Hier volgt een uitgebreide geschiedenis van de kerstguirlande.

Kerstguirlandes waaiden in de 18e eeuw al over naar het Amerikaanse continent door de eerste kolonisten. Ze werden toen in Europa al gebruikt voor het versieren van de kerstbomen. Echter, het versieren van kerstbomen begon pas echt in de loop van de 19e eeuw. In de jaren 1830 waren de eerste volledig versierde kerstbomen in de etalages te vinden en vanaf 1890 begon de kerstversiering massaal de markt te betreden.

Voordat de winkels vollagen met kerstslingers uit fabrieken werden ze gewoon thuis door de mensen zelf gemaakt. Het was voor veel gezinnen een gezamenlijke activiteit. Door kerstguirlandes te maken en te verkopen konden boerengezinnen na de oogstperiode het familie inkomen wat aanvullen. Dit geld werd dan direct weer uitgegeven aan kleding en huishoudartikelen. Voor het maken van de kerstguirlandes werden dennen-, sparren- of cederbomen gebruikt. Daarnaast werden er ook andere natuurproducten gebruikt zoals mossen en gedroogd fruit. Naast het decoreren van het huis werden ook kerken, handelskantoren, winkels en ziekenhuizen met de kerstguirlande versierd. De groene kerstguirlande vond men een aantrekkelijk aanblik tussen al het wit van de sneeuw.

Het begin van de twintigste eeuw betekende voor de kerstguirlande dat er minder gebladerte voor de kerstguirlande werd gebruikt. Kunstmatige decoratie overspoelde de markten en ze werden in een korte tijd zeer populair. De traditie om kunstmatige versieringen te gebruiken was ontstaan. De kunstmatige versiering verving de natuurlijke materialen, wat wel een hoop bomen heeft gespaard. Op het platteland werden nu namelijk minder bomen gekapt.

Tegenwoordig wordt het gebruiken van natuurlijke materialen voor kerstguirlandes weer meer populair. Het ziet er erg indrukwekkend uit als het huis versierd is met echte stukken dennengroen.