(Kerst)slingers in India?

Written by writer on . Posted in Kerstguirlande

Guirlandes worden niet alleen gebruikt in de westerse cultuur tijdens de kerstdagen. In India hebben guirlandes een belangrijke en traditionele rol in elk festival. De goden worden dan behangen met guirlandes die gemaakt zijn van geurige bloemen (vaak jasmijn) en bladeren. Alleen geurige bloemen en aromatische bladeren worden gebruikt om de guirlandes te maken om de Hindoe goden te vereren. Enkele van deze geurige bloemen zijn: jasmijn, lotus, lelie, oleander, chrysant, roos en hibiscus.

Speciaal voor vrouwen uit India is er de bloemenguirlande die wordt gedragen op traditionele festivals. Meestal wordt hij gemaakt van jasmijn en wordt hij op de heupen gedragen samen met een sari, dat is een stuk kleed of lint wat vrouwen uit India traditioneel om hun heupen dragen.

Naast bloemen en bladeren worden ook fruit, groenten of zelfs briefgeld gebruikt voor de guirlandes, als een vorm van offergebaar aan de goden. Ook op trouwerijen draagt het bruidspaar een speciale trouw guirlande. Tijdens speciale gelegenheden wordt het gebruikt als eerbetoon aan de persoon die het draagt.

In veel tempels in India is er nog steeds een rijke bloementuin aanwezig waarin de bloemen en planten voor de guirlande zelf worden gekweekt. In sommige tempels zijn er zelfs sattharars (vergelijkbaar met monniken voor de katholieke kerk) aangesteld die als enige taak hebben om guirlandes te maken voor de god waar de tempel voor staat. Deze sattharars hebben traditionele regels voor alle aspecten van het maken van guirlandes, van het plukken van de bloemen tot het daadwerkelijk in elkaar zetten van de guirlande. Hier volgen enkele regels:

– de bloemen moeten ‘s morgens worden geplukt;

– niemand anders mag aan de bloemen ruiken;

– ze mogen alleen geplukt worden na een uitgebreid bad;

– bloemen die op de grond zijn gevallen mogen niet meer gebruikt worden;

– het opnoemen van de namen van heiligen moet gedaan worden tijdens het plukken.

Tijdens het maken van de guirlande worden alle materialen op tafel gehouden, want de guirlande van een god is zo heilig dat men niet het risico kan lopen dat de materialen worden aangeraakt door voeten. Het is niet toegestaan dat deze sattharars deze guirlandes verkopen.